Moeilijke vraag,….

Van foto naar zwart/wit of kleuren tekening.

Soms vraagt iemand: Hoe doe je dat nu? Dat vind ik een hele moeilijke vraag, want eigenlijk is dat niet uit te leggen. Ik heb wel een soort ‘plan’ in mijn hoofd voordat ik begin. Is het een makkelijk onderwerp, bijv 1 vogeltje exact zoals de foto, of een beetje van alles, meerdere foto’s of meerdere vogeltjes.
Als ik precies weet hoe het moet worden ga ik de afmetingen met stipjes en behulp van een geodriehoek opzetten. Het voordeel van een geodriehoek is dat ik drie punten kan meten, bij de nul en dan naar beide uiteinden toe. Ik meet de verste punten, bijv snavel-achterkant kop, en gebruik dan het oog als nulpunt in het midden. Deze meetmethode werkt super voor mij, zo heb ik alle afmetingen precies zoals ze zijn moeten. Is de schets klaar dan werk ik eerst de kop verder uit, want als het oog mislukt dan begin ik weer overnieuw, gummen is eigenlijk geen optie. Zo teken ik het hele beestje in, laagje voor laagje. Hieronder een aantal foto’s hoe de Vlaamse Gaai is ontstaan. Achteraf gezien had ik de vogel iets meer naar links moeten plaatsen, hij heeft nu te weinig ‘kijk’ ruimte, maar het was ook de eerste oefening met potlood, al doende leert men.

5 reacties op Moeilijke vraag,….

  1. Doordat de foto iets van achter genomen is lijkt de gaai heel compact, in werkelijkheid is hij/zij een stuk slanker, daarnaast vind ik de kleur tekening mooi…. maar de blauwe veertjes er veel te weinig uitspringen, in real live knallen die er echt uit. Ws was dit een vingeroefening en ging je echt voor de z/w variant, die is echt heel mooi geworden.

    1. Je hebt gelijk Jan, het maakt heel veel uit in welk licht je de foto maakt, vooral als je in gedachten houdt dat het papier wit is, Daarom is het lichtblauw van de vleugels ook veel feller op de tekening dan je op deze foto ziet. Soms lukt het me gewoon niet om de perfecte foto te maken, daar heb je fotografen voor. De tekening hierboven, naast de originele foto was ook nog niet af, een snapshotje en dat is te zien.

  2. Door naar jouw tekenigen te kijken krijg ik ook weer inspiratie. Binnenkort pak ik de draad weer op. Mijn complimenten voor al je gevarieerde werk!

Reageren is niet mogelijk.